Let’s Work Together
info@l2l-ledsreens.com

Zit je met vragen, heb je advies nodig of wil je langskomen voor een goed gesprek?
Neem vrijblijvend contact met één van onze medewerkers op.

Vlierbaan 11
2908 LR Capelle a/d IJssel
+31 10 31 30 200

Search here!

LED schermen nader bekijken

We duiken in de techniek van pixel pitch en NIT-waarde!

Het aanbod van indoor en outdoor LED-schermen is tegenwoordig overweldigend en de juiste keuze maken is niet altijd eenvoudig. Uiteraard is het belangrijk een scherm van goede kwaliteit te kiezen. De investering is immers substantieel maar kan bij een goed product ook vele jaren meegaan.

Wellicht nog belangrijker is de keuze voor de leverancier van het scherm. Met regelmatig en vakkundig onderhoud kan een LED-scherm vaak 10+ jaar dienstdoen. Belangrijk is dan natuurlijk dat de leverancier na zo’n lange periode nog steeds operationeel is en beschikt over de juiste onderdelen van het type scherm dat misschien wel 10 jaar geleden is aangeschaft.

En dan de response tijd! Een (deels) niet functionerend scherm is een ernstige vorm van “antireclame” en doet afbreuk aan de uitstraling van je pand of onderneming. L2L heeft inmiddels honderden schermen in Nederland en België geplaatst en beschikt daarvoor over een team van 18 ervaren servicemonteurs die problemen snel kunnen verhelpen. Maar ook de techniek speelt een rol…

Twee belangrijk parameters bij het kiezen van je led-scherm zijn de zogenaamde “pixel pitch” en de “NIT-waarde”.

Pixel Pitch

Een pixel is een gekleurd punt oftewel een beeldpunt. Een LED-scherm is opgebouwd uit een enorm groot aantal van deze beeldpunten. Deze pixels, of dus beeldpunten, bestaan op hun beurt dan weer uit één of meerdere LED’s. De afstand tussen de pixels is verschillend per type scherm. De afstand tussen 2 pixels wordt uitgedrukt in ‘pixelpitch’ (P) en weergegeven in millimeters. Zo heeft een P6 LED-scherm een pitch van 6 millimeter.

Wat zegt die pixel pitch me nu?

De pixel pitch bepaalt de totale resolutie van een LED-scherm en daarmee dus ook de scherpte van het beeld. Hoe dichter de Pixels op elkaar zitten, dus hoe kleiner de pixel pitch, hoe meer beeldpunten binnen de oppervlakte en dus des te scherper het beeld.

 

Welke pixel pitch moet je kiezen?

De keuze van de juiste Pixel Pitch hangt af van een flink aantal factoren.

Een belangrijke is de content. Komen er op het scherm tekst-boodschappen of eenvoudige statische afbeeldingen. Of wil je dynamische kleurrijke beelden weergeven. Denk aan een sportwedstrijd of film.

Verder is de grootte van het scherm van belang .En wellicht het belangrijkste, de kijkafstand tot het LED-scherm.

Het is natuurlijk verleidelijk voor een zo scherp mogelijk beeld te gaan en dus een kleine pixel pitch te kiezen. Echter de prijs van een LED-scherm gaat snel omhoog naarmate de pixel pitch omlaag gaat. Een vakkundig advies om tot de juiste keuze te komen is dus zeker aan te raden!

 

Is voor binnen een andere pixel pitch nodig dan voor buiten?

In principe niet maar in de praktijk zal een outdoor scherm vaak van een grotere afstand worden bekeken dan een indoor scherm. Simpelweg omdat de wereld buiten nu eenmaal groter is dan binnen.

Voor indoor LED-schermen kan de pixel pitch variëren van 0.75 tot 10mm. Voor outdoor LED-schermen varieert dit tussen de 4 en 50 mm of zelfs hoger.

De trend is wel dat de pixel pitch steeds kleiner wordt, eigenlijk eenzelfde ontwikkeling die je ook bij televisietoestellen ziet.

NIT-waarde

Naast pixel pitch is de helderheid of “NIT-waarde” een heel belangrijk gegeven. Hoe hoger deze NIT-waarde is, hoe hoger de lichtopbrengst en hoe helderder de uitzending op het scherm.

Welke NIT-waarde heb ik nodig?

Welke schermhelderheid nodig is hangt voornamelijk af van de locatie van het scherm. Een indoor scherm dat in een sfeervol verlichte horecagelegenheid hangt kan met een lage NIT-waarde prima zijn werk doen. Staat het scherm op een hoge mast naast de snelweg in de volle zon, dan is vaak een NIT-waarde nodig die soms wel 20 keer zo hoog is. Een indoor LED-scherm produceert tussen de 800 en 2000 Nits en een outdoor LED-scherm tussen de 5000 en 8000 Nits. Een niet-commercieel scherm komt vaak niet boven de 300 Nit.

Dynamische NIT-waarde.

Een scherm dat bij fel zonlicht nog goed leesbaar is zou in de schemer of nacht of bij slechte weersomstandigheden veel te fel zijn. Een te fel LED-scherm kan leiden tot gevaarlijke verkeersomstandigheden, irritatie bij de omgeving en kost meer energie dan noodzakelijk.

Schermen van L2L zijn daarom standaard(!) voorzien van een ingebouwde dynamische lichtsensor of brightness-sensor. Bij installatie worden scherm en sensor op elkaar gekalibreerd en zal de NIT-waarde zich automatisch en correct aanpassen aan veranderende omstandigheden. Bij jaarlijks onderhoud wordt deze kalibratie opnieuw uitgevoerd zodat het scherm altijd optimaal presteert tegen de laagst mogelijk energiekosten.

Wil je meer weten over de pixel pitch en NIT-waarde of andere techniek en de mogelijke toepassingen van LED-schermen? Neem vrijblijvend contact met ons op. Bel 010-3130200. Wil je graag een scherm aanschaffen, maar wil je eerst alle punten op een rij hebben staan, kijk dan even naar de digital signage wijzer.