Energie verbruik ledschermen.

Een veel gestelde vraag bij L2L-Ledscreens vandaag de dag.
“Wat zijn de stroomkosten van mijn ledscherm?“
Logisch want de stroomkosten zijn naast de kosten voor onderhoud en financieringslasten en afschrijving een belangrijk onderdeel van de Total Cost of Ownership (TCO).
Snelle offerte en levering

Binnen 1 werkdag een offerte

Alles in eigen hand

Productie, montage en service

Kopen of leasen

Passend binnen elk budget

Laagste prijsgarantie

Op basis van onze kwaliteitseisen

Als je gaat vergelijken,

denk dan vooral aan appels & peren!

In de markt worden allerlei getallen en specificaties door elkaar gebruikt. Soms te goeder trouw maar vaak wordt er bewust onduidelijk gedaan over het stroomverbruik of is het niet duidelijk welke waarde er nu in de specificatie staat. Het is dus heel moeilijk en soms onmogelijk om verschillende specificaties naast elkaar te leggen en een op een te vergelijken. Wij van L2L-Ledscreens zullen je proberen een stuk op weg te helpen om zodoende beter in staat te zijn een keuze te maken. Uiteraard zijn de product specialisten van L2L Ledscreens altijd stand-by om je daarin bij te staan en van terdege advies te voorzien.

De verschillende wijzen van specificeren.

De grootste valkuil bij het vergelijken van ledschermen!

Allereerst kijken we naar de manier waarop stroomverbruik wordt gespecificeerd. Hier is geen echte industriestandaard voor en elke fabrikant maar bovenal elke tussenhandelaar doet dat op zijn eigen manier.

1.Maximaal stroomverbruik

Het maximale stroomverbruik wordt bepaald door een situatie na te bootsen waarin het ledscherm op volle kracht draait. Het scherm is ingesteld op maximale helderheid en toont volledige witte content gedurende een bepaalde tijd. Het op deze manier gemeten stroomverbruik is het maximale stroomverbruik van het ledscherm, uiteraard rekening houdend met een kleine extra marge voor omgevingsvariabelen. Deze waarde zegt niet veel over je daadwerkelijke stroomverbruik als het ledscherm operationeel is maar is wel een met data onderbouwde parameter.

2.Stroomverbruik op zwartniveau

Stroomverbruik op zwartniveau verwijst naar het vermogen dat nodig is om het ledscherm te laten werken zonder inhoud op de LED-wand weer te geven. Dus een volledig zwart scherm maar wel “aan”. Want ook al zijn de led diodes uit, de drivers, transformatoren en players verbruiken nog steeds energie. Ook deze waarde zegt niet veel over je werkelijke operationele stroomkosten want je koopt geen ledscherm om vervolgens op “zwart” te laten staan.

3.Stand-by stroomverbruik

Wanneer het ledscherm in stand-by stand staat werkt de elektronica nog steeds, zij het in de energiebesparende modus. Het stroomverbruik in stand-by stand is dus lager dan het stroomverbruik op zwartniveau, maar uiteraard nog steeds hoger dan wanneer het scherm volledig zou zijn uitgeschakeld. Deze waarde wordt vaak over het hoofd gezien maar is van belang bij outdoor ledschermen. Die mogen immers nooit volledig uitgeschakeld worden. Zie hiervoor ook de paragraaf “Positie van het ledscherm”.

4.Typisch stroomverbruik

Een ledscherm vertoont doorgaans een verscheidenheid aan content en kleuren, de content is zelden alleen zwart of wit. Ook de helderheid of nit-waarde staat zelden op 100%. Zeker als er gebruik gemaakt wordt van een brightness sensor ofwel lichtsensor. Hier worden dan bepaalde aannames genomen en er wordt een “typisch” stroomverbruik berekend. Aangezien de aannames (hoeveel procent van de tijd wit/zwart, gemiddelde helderheid) variabel zijn is ook de typische waarde moeilijk vergelijkbaar maar zal wel een energieverbruik waarde geven die dichter bij de werkelijkheid ligt dan de andere waarden.

5.Gemiddeld stroomverbruik

Wellicht de meest onduidelijke specificatie en eigenlijk alleen werkbaar wanneer exact aangegeven wordt welk percentage helderheid en zwart/wit content wordt gebruikt om dat gemiddelde te berekenen. Zonder deze extra informatie is een “gemiddeld stroomverbruik” als specificatie onbruikbaar. Deze waarde (zonder extra data) wordt vaak gebruikt door partijen met beperkte kennis van zaken of wanneer men het werkelijke energieverbruik probeert te camoufleren.

6. Een nieuwe, onbekende, parameter

Sommige leveranciers of fabrikanten zijn heel creatief in het weergeven van hun stroomverbruik. Zelfverzonnen parameters zijn niet ongewoon en worden vaak ingezet om een product beter uit de verf te laten komen. Vraag altijd door in zo’n situatie zodat het duidelijk is welke getallen worden gepresenteerd en waar je naar kijkt en mee rekent.
Om snel en eenvoudig ledschermen te vergelijken wordt vaak gerekend met de formule; Maximaal gespecificeerd stroomverbruik X 1/3 ofwel een derde van het maximale stroomverbruik. Hierin zitten allerlei aannames in en is dus niet technisch te onderbouwen.

Ook een led scherm bij jou op locatie?

Onze collega’s staan je graag te woord om samen tot een perfect resultaat te komen.

De specificatie van het ledscherm

verteld slechts een deel van het verhaal over het stroomverbruik.

Het werkelijke stroomverbruik van een ledscherm hangt af van een X-tal factoren.

Formaat van het ledscherm

Dit is eenvoudig te verklaren, een groter scherm zal meer stroomverbruik kennen dan een klein ledscherm. Vaak wordt het stroomverbruik van een ledscherm dan ook uitgedrukt in W per vierkante meter. Het energieverbruik wordt af fabriek meestal per module gespecificeerd. Vermenigvuldig eenvoudig het aantal modules met de gespecificeerde waarde om het maximale verbruik te berekenen.

Lumen of nit-waarde van het ledscherm

Met alleen kijken naar het formaat zijn we er nog (lang) niet. De helderheid van het ledscherm speelt een belangrijke rol. Deze helderheid wordt uitgedrukt in nit-waarde of aantal Lumen. Deze lumen waarde kan enorm variëren. Een indoor ledscherm dat in een matig verlichte ruimte is gepositioneerd kan ruim voldoende hebben aan 800 Lumen terwijl een outdoor ledscherm dat ook in de felle zon nog scherp zichtbaar moet zijn minimaal 5000 Lumen nodig heeft. Meer Lumen (of Nit) is meer licht en dus ook meer stroomverbruik.

Pixel-pitch of resolutie/ scherpte van het ledscherm

Met de pixel-pitch bedoelen we de afstand tussen twee individuele leds. Hoe dichter de leds bij elkaar staan des te kleiner is de pixel-pitch en des te beter de scherpte en beeldkwaliteit. Er zitten dus meer leds per vierkante meter op het ledscherm. Meer leds betekend automatisch ook meer stroomverbruik. Pixel Pitch wordt vaak uitgedrukt als bijvoorbeeld P5 wat betekend dat er 5 mm. zit tussen twee leds. Het aantal led per vierkante meter kan snel oplopen, een scherm met een pixel pitch van P5 heeft bijvoorbeeld 40000 leds met vierkante meter. Bij een P2 (2 mm afstand) zijn dit er al 250.000. (Ruim 6 keer zoveel).

Toepassing van een lichtsensor, eventueel gecombineerd met een tijdschakel klok

Een lichtoog past de helderheid/ Lumen van een scherm (Nit-waarde) automatisch aan op de lichtsterkte van de omgeving. Een ledscherm dat in een schemerige of donkere omgeving hangt zal vele malen minder sterk hoeven te branden dan wanneer ditzelfde scherm in de volle zon staat. Bij veel outdoor ledschermen is de brightness sensor inmiddels wettelijk verplicht maar ook bij indoor ledschermen kan een lichtsensor voor aanzienlijke besparing van het stroomverbruik zorgen. Denk bijvoorbeeld aan een overdekt winkelcentrum waar veel daglicht binnentreedt. Op donkere winterdagen kan het scherm met tientalen procenten in helderheid worden afgeschaald ten opzichte van een heldere zomerdag. L2L-Ledscreens kan lichtsensoren ook achteraf inbouwen in bestaande ledschermen om zo het stroomverbruik terug te brengen.
Combineer een lichtoog met een tijdschakelklok en bereik maximale energie-efficiency. Afhankelijk van locatie en toepassing hoeft een ledscherm niet 24/7 te branden. Een ledscherm binnen in een winkelcentrum heeft geen functie wanneer dit winkelcentrum gesloten is. Met een tijdschakelklok in de aansturing van je ledscherm kun de het scherm zo programmeren dat dit alleen brandt wanneer dat zinvol is.

Positie van het ledscherm. Outdoor of indoor en oriëntatie

De plaats van een ledscherm is van grote invloed op het energieverbruik. Eerder is al gesproken over Lumen en het verhoogde energieverbruik bij een scherm in fel zonlicht. Een outdoor ledscherm dat pal op het zuidwesten is geplaats zal dus typisch meer stroomverbruik kennen dan eenzelfde scherm dat op het noordoosten is gericht. Indoor schermen zijn veelal van een lagere nit-waarde (tenzij achter glas in een gevel) en daarom automatisch al zuiniger in verbruik. Daarnaast is het heel belangrijk te realiseren dat in het Nederlandse klimaat outdoor ledschermen nooit en te nimmer volledig uitgeschakeld mogen worden maar altijd minimaal in een stand-by modus moeten blijven om condensatie op de componenten te voorkomen. Condensatie op de componenten van ledschermen kan leiden tot schade en storing.

Type LED, SMD of DIP

Het type led dat in het scherm wordt gebruikt is ook van invloed op het stroomverbruik. Bij een DIP led bestaat simpel gezegd elke pixel drie led lampjes, een rode, een groene en een blauwe (RGB) waarmee alle kleuren kunnen worden gemaakt. Een SMD (ook wel SMT genoemd) led is een component waar alle drie de kleuren bij elkaar zijn gevoegd en zo dus een pixel vormen.
Een DIP led zou ongeveer een derde zuiniger zijn dan een SMD-led maar door continue technologische ontwikkelingen is dit geen “harde” waarde te noemen.
DIP led’s zijn typische wat robuuster en hebben een grotere lichtopbrengst, tot wel 10.000 nits. SMD led’s kunnen in sommige gevallen een betere kleurbeleving leveren en hebben een range tot ongeveer 5500 nits.
Een ledscherm is een complex en geavanceerd product. Zeker een outdoor ledscherm kan gevoelig zijn. Het is daarom belangrijk te kiezen voor een scherm van goede kwaliteit en bovenal geleverd door een betrouwbare partner zoals L2L-Ledscreens. Eventuele storingen zullen veelal pas jaren na aanschaf optreden. Het is dan belangrijk dat de leverancier van het scherm nog bestaat en actief is.

Waar moet je nog meer op letten

bij de aanschaf van een ledscherm?

Een ledscherm is een complex en geavanceerd product. Zeker een outdoor ledscherm kan gevoelig zijn. Het is daarom belangrijk te kiezen voor een scherm van goede kwaliteit en bovenal geleverd door een betrouwbare partner zoals L2L-Ledscreens. Eventuele storingen zullen veelal pas jaren na aanschaf optreden. Het is dan belangrijk dat de leverancier van het scherm nog bestaat en actief is.
Kijk bij het kiezen van een ledscherm leverancier naar zaken als:

Een led scherm bij ons kopen?

We hebben de kennis en ervaring als het op outdoor schermen aankomt die ingezet worden voor de Digital Out of Home markt. Onze collega’s komen graag met je in contact om je van meer informatie te voorzien.

Waarom een led-scherm voor binnen van L2L Ledscreens?

L2L Ledscreens is een pionier op het gebied van indoor led-schermen. Sinds 2010 zijn we één van de grootste spelers in de markt. We leveren digitale billboards en led-schermen in allerlei formaten en vormen. Daarbij verzorgen we het traject van A tot Z. Van de levering en het aanvragen van vergunningen, tot het installeren van de schermen, het onderhoud, de nazorg en indien gewenst zelfs de financiering. Dankzij een groot team enthousiaste medewerkers en een groot scala aan kennis en ervaring, zijn we in staat onze dienst in Nederland, België én Duitsland aan te bieden. Dit komt mede doordat we in begin 2020 zijn samengevoegd met de SIZO Group.

Vrijblijvend advies over effectieve LED-reclame. Wij staan voor je klaar.

Hartelijk dank!
voor het invullen van ons formulier.

We doen ons best om zo snel mogelijk contact met u op te nemen.

Hartelijk dank!
We Sturen u zo snel mogelijk een referentie uit uw buurt toe.
Stuur mij een referentie ledscherm in mijn omgeving.
Bel mij terug!
We bellen u zo snel mogelijk terug.
Hartelijk dank!
We bellen u zo snel mogelijk terug.
Hartelijk dank!
voor uw aanvraag.

We gaan ermee aan de slag en zullen u binnen één werkdag een offerte toesturen. Heeft u nog vragen of opmerkingen neem gerust contact met ons op.

Hartelijk dank!
voor uw offerte aanvraag.

We gaan ermee aan de slag en zullen u binnen één werkdag een offerte toesturen. Heeft u nog vragen of opmerkingen neem gerust contact met ons op.