LED Reclameborden: de geschiedenis

Een LED display is een plat beeldscherm dat een reeks lichtgevende dioden gebruikt als pixels voor een videodisplay. De helderheid van de LED-lampen maakt ze geschikt voor buitengebruik, aangezien ze zichtbaar zijn in de zon. In de afgelopen jaren zijn ze ook veel gebruikt in digitale bewegwijzering op voertuigen voor openbaar vervoer, evenals bij digitale informatieborden met variabele berichten op snelwegen. Naast hun gebruikelijke functie als visuele weergave, kunnen LED-displays ook dienen als algemene verlichting, zoals podiumverlichting of decoratieve verlichting. In vergelijking met projectieschermen bieden LED-reclameborden hoge contrastverhoudingen, waardoor ze een beter alternatief zijn. Bovendien kunnen ze worden gebruikt voor grote videowalls zonder zichtbare rasters tussen de afzonderlijke displays.

Zie je ook graag een hoog contrast videowall bij je winkel of kantoor? L2L Ledscreens helpt je graag verder. Neem contact op!

Geschiedenis van LED-displays: Van Rode LED’s tot Moderne Schermen

LED-displays hebben een lange geschiedenis die teruggaat tot 1962, toen de eerste praktische LED werd uitgevonden door Nick Holonyak bij General Electric. In de daaropvolgende jaren waren LED’s voornamelijk rood van kleur.

In 1968 introduceerde Hewlett-Packard (HP) het eerste praktische LED-display, geleid door Howard C. Borden en Gerald P. Pighini van HP Associates en HP Labs. Ze ontwikkelden de HP Model 5082-7000 numerieke indicator, het eerste intelligente LED-display dat gebruikmaakte van geïntegreerde schakelingen. Dit markeerde het begin van de revolutie in digitale LED-reclameborden, waarbij ze de Nixie-buizen vervingen en de basis legden voor latere LED-displays.

Monochrome en de komst van de efficiënte blauwe LED

In de vroege stadia waren LED-displays meestal monochroom van ontwerp. Het duurde tot het einde van de jaren tachtig voordat de efficiënte blauwe LED op de markt kwam, waardoor de kleurentoepassing van LED-displays compleet werd. In die tijd werden aluminium-indium-galliumfosfide-leds geïntroduceerd als een efficiënte bron van rood en amber, maar full color was nog steeds niet haalbaar. Het “groene” licht was vaak geel, en de vroege blauwe LED’s hadden een hoog stroomverbruik. Pas toen Shuji Nakumura, werkzaam bij Nichia Chemical, de ontwikkeling aankondigde van blauwe en later groene LED’s op basis van Indium Gallium Nitride, ontstonden er mogelijkheden voor grootschalige LED-videoschermen.

Het “Popmart”-tourscherm en verdere ontwikkelingen

Een belangrijke mijlpaal in de geschiedenis van LED-displays was het ontwerp van Mark Fisher voor U2’s “Popmart”-tour in 1997. Fisher realiseerde zich dat met lange kijkafstanden een brede pixelafstand kon worden gebruikt om zeer grote afbeeldingen te bereiken, vooral ’s nachts. Het scherm van 52 meter breed en 17 meter hoog, geleverd door SACO Technologies uit Montreal, bestond uit 150.000 pixels. Dit project liet zien wat er mogelijk was met LED-displays en opende de deur naar nieuwe toepassingen.

Van OLED tot moderne LED-videoschermen

Tegenwoordig maken grote LED-schermen gebruik van diodes met hoge helderheid om een breed spectrum aan kleuren te genereren. Sony introduceerde in 2009 de eerste OLED-tv, het Sony XEL-1 OLED-scherm. Dit was een belangrijke stap na drie decennia van ontwikkeling. Op CES 2012 presenteerde Sony ook Crystal LED, een tv met een echt LED-scherm. Dit gebruikte LED’s om echte afbeeldingen te produceren, in tegenstelling tot LED-achtergrondverlichting voor andere schermtechnologieën zoals LCD’s, die vaak worden verkocht als LED-tv’s.

Grote LED-schermen met videomogelijkheden

In 2011 werd de UEFA Champions League-finale tussen Manchester United en Barcelona live in 3D uitgezonden op een EKTA-scherm in Göteborg, Zweden. Dit scherm, met een verversingssnelheid van 100 Hz, had een diagonaal van 7,11 meter en een weergavegebied van 6,192 x 3,483 meter. Het werd vermeld in het Guinness Book of Records als de grootste LED 3D-tv.

Vroege prototypes en de toekomst van LED-displays

In 1977 ontwikkelde, demonstreerde en documenteerde James P. Mitchell mogelijk het eerste volledig led-flatpaneltelevisiescherm. Dit prototype werd gepresenteerd op verschillende wetenschappelijke evenementen en ontving erkenning van NASA en General Motors Corporation. Mitchell’s project was een belangrijke stap in de richting van de vervanging van het oude CRT-systeem door digitale LED-matrixtechnologie. Het voorspelde ook de toekomstige toepassingen van batterijgevoede apparaten vanwege het lage stroomverbruik van LED’s.

Met moderne LED-displays die gebruikmaken van geavanceerde technologieën, zoals hoge helderheid en videomogelijkheden, blijft de toekomst van LED-displays veelbelovend.

Hartelijk dank!
We Sturen u zo snel mogelijk een referentie uit uw buurt toe.
Stuur mij een referentie ledscherm in mijn omgeving.
Bel mij terug!
We bellen u zo snel mogelijk terug.
Hartelijk dank!
We bellen u zo snel mogelijk terug.
Hartelijk dank!
voor uw aanvraag.

We gaan ermee aan de slag en zullen u binnen één werkdag een offerte toesturen. Heeft u nog vragen of opmerkingen neem gerust contact met ons op.

Hartelijk dank!
voor het invullen van ons formulier.

We doen ons best om zo snel mogelijk contact met u op te nemen.

Hartelijk dank!
voor uw offerte aanvraag.

We gaan ermee aan de slag en zullen u binnen één werkdag een offerte toesturen. Heeft u nog vragen of opmerkingen neem gerust contact met ons op.